Svatební video cena

Zpět na blog
Svatební video cena

Svatba a její cena

27. 1. 2023 20:20

Máte pocit, že řeknete svatba a ceny služeb se najednou začínají násobit? :) Mám rád jednoduchost a transparentnost, proto píši tento článek, abyste získaly vhled do cenotvorby svatebního videa. Každý kameraman je jiný, a proto prosím chápejte tento vhled pouze jako můj osobní pohled na věc. :)

Kolik zaplatím za svatební video v roce 2023?

Většinou slýchám jako jednu z prvních otázek : ‚‚Jaká je cena svatebního videa?‘‘

Pro rok 2023 jsem stanovil cenu celodenního natáčení na 23.000Kč. Svatební video Jany a Martina Vám může osvětlit, jakou památku dostanete do ruky.

Zaměřuji se převážně na Jižní Čechy, takže pro usnadnění je cena za dopravu v této oblasti zahrnuta.

Náklady na svatební video

Aby mohl kameraman na svatbu vytvořit opravdovou památku, potřebuje k tomu slušné vybavení. Já jezdím s technikou, jejíž cena se pohybuje okolo 150.000Kč. Protože plánuji natáčet i dál, musím myslet na dokoupení další techniky a na budoucí výměnu té současné. Výpočtem jsem došel k závěru, že cena svatebního videa musí obsahovat 4.500Kč  jako nájemné za techniku.

Aby mohlo svatební video vůbec vzniknout je třeba hradit licence za grafické a video programy. Kupříkladu roční licence nejpoužívanějších programů od značky Adobe vyjde na 18.500Kč. I to se musí v ceně videa promínout.

Velice důležitým prvkem svatebního klipu je hudba. Pomáhá obrazu rozvynout emoce. Bez ní by bylo video poloviční. Aby bylo možné sdílet video na sociálních sítích je třeba mít zajištěnou licenci. Licence na jednu skladbu vychází kolem 500Kč. Krátký svatební klip obsahuje věšinou dvě skladby, delší tři.

Propagace a cena dopravy kameramana na svatbu

Také je třeba nezapomenout na další výdaje, které práce obnáší. Od pronájmu kanceláře, přes mobilní tarify a internet, až po energie.

Důležitým bodem je propagace. Jak jinak byste se o mě dozvěděli? Nejlepší formou propagace je šuškanda = osobní doporučení. Tuto formu mám nejraději, protože vím, že se za mě někdo zaručil a pokud výsledek práce bude srovnatelný, nová nevěsta bude mít památku, ze které bude nadšená. Další formy propagace jako jsou palcené PPC kampaně nejsou tak osobní, ale musí se s nimi počítat.

Jako poslední položku bych rád uvedl cestovní náklady. Protože má každý svatbu jinde, dlouhá léta jsem počítal cestovní náklady zvlášť. Teď mám tolik dat, že si můžu dovolit cestovné v Jižních Čechách započítat rovnou do ceny videa. Takže konečná cena se nemění. Jste stejně zvědaví, jak se počítá cestovné? Tady je jednoduchá kalkulačka.

 

Technika 4.500 Kč
Licence za programy 750 Kč
Licence za hudby 1.000 Kč
Propagace 1.000 Kč
Doprava 2.000 Kč
Další výdaje 250 Kč
Výdaje celkem  = 9.500 Kč

Kolik stojí svatební kameraman?

Teď se konečně dostávám ke své mzdě. Po odečtení nákladů mi zbývá 13.500 Kč pro celodenní natáčení v Jižních Čechách.

Jako kameraman jsem schopný podávat slušný výsledek 8 - 10h. Po tomto času už slábne soustředění. :) Před natáčením musím ještě na místo svatebního veselení dorazit a po natáčení se zase vrátit do své domoviny.

Střih svatebního videa mi trvá v průměru 20h. Poté spokojeně odevzdávám výsledek práce jako památku novomanželům.

Jsme tedy na 30h práce + čas na cestě. Pokud jde vše hladce je moje hodinová hrubá mzda 450Kč.

Pokud Vás zajímá cenotvorba více, vřele doporučuji zhlédnout záznam přednášky z Vysokého učení technického v Brně.

Pokud Vás moje práce oslovila natolik, že máte zájem mě pozvat i na vaší svatbu, stačí se mi ozvat. :) 

Přihlášení uživatele